Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Haken - Restoration (Inside Out Music)


Εισαγωγικό σχόλιο το οποίο ονομάζω Πρόγραφο (εκ του υστερόγραφο)…οπότε:
Π.Γ: Δε νομίζω να έχω ξαναγράψει τόσα πολλά για ένα E.P., αξίζει όμως!

Στα όσα χρόνια ασχολούμαι με το χώρο της μουσικής, έψαχνα πάντα έναν διαφορετικό τρόπο να μου εξηγήσω την έννοια και τη χρησιμότητα του E.P. Extended Play, δηλαδή, κάτι μεγαλύτερο του single, κάτι μεγαλύτερο του full album. Αυτό όμως καλύπτει μόνο την έννοια της διάρκειας. Υπάρχουν φορές πού ένα E.P. σε έχει καλύψει μουσικο-συναισθηματικά όσο ένας κανονικός δίσκος. Τελευταία φορά πρέπει να με κάλυψε με αυτήν την έννοια το video/E.P./ποιοςξέρειτιήταντελικά, “Gettysburg”, το οποίο όποτε το ακούω, νιώθω τη μεταφορά στη μάχη, και χάνομαι σε σημείο πού νομίζω πώς έχω ακούσει έναν δίσκο με 10 τραγούδια και διάρκειας κοντά στα 50 λεπτά. Πλέον ήρθε η σειρά να νιώσω τα ίδια και με τους Haken, οι οποίοι αν μη τι άλλο, έχουν τις μεγάλες συνθέσεις για το “καλημέρα”.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Allen Lande - The Great Divide (Frontiers Records)


Όταν η συνταγή σου περιλαμβάνει 2 από τις καλύτερες φωνές πού εμφανίστηκαν στα mid 90’s, τότε θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να αποτύχεις στο πιάτο. Όταν όμως συνοδεύεται με μια ιδιοφυία του παρελθόντος η οποία τα τελευταία 10 χρόνια έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον “Κατήφορο”, εκεί αγχώνεσαι. Στην ομάδα των Russell Allen και Jorn Lande, έχει πλέον εισχωρήσει ο κύριος Timo Tolkki, αναλαμβάνοντας θέση πίσω από κιθάρες, μπάσο και κονσόλες, αντικαθιστώντας τον τρομερό Magnus Karlsson και κάπως έτσι φτάνουμε στον 4ο πλέον δίσκο της μπάντας με τίτλο The Great Divide

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Amaranthe - Massive Addictive (Spinefarm Records)


Ο καλύτερος τρόπος για να πουλήσει ένα συγκρότημα με γυναίκα στα φωνητικά, είναι η γυναίκα να είναι…ας το πούμε λίγο κόσμια, ΠΑΤΑΡΟΣ. Επίσης ένας ακόμα καλός τρόπος να ασχοληθεί ο κόσμος, είναι το να πρωτοτυπήσεις ελαφρώς μουσικά και να μην παίξεις ό,τι όλες οι μπάντες με γυναίκα στο μικρόφωνο. Ένα τρίτο στοιχείο είναι τα βιντεοκλίπ, απαραίτητο στοιχείο για όλες τις μπάντες νομίζω! Οι Amaranthe, αισίως στον 3ο δίσκο τους, Massive Addictive, έχουν και τα 3 παραπάνω στοιχεία. Ελαφρώς διαφοροποιημένα όμως…

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Saor - Aura (Northern Silence Productions)


Ποιος είναι αυτός που δεν έχει δει την ταινία Braveheart; Ποιος είναι αυτός που στη σκηνή που  ο William Wallace φωνάζει “freedom” δεν έχει ανατριχιάσει; Ποιος είναι αυτός που δεν αγάπησε το συγκεκριμένο soundtrack, και γενικά που να αγάπησε τη Σκωτία μέσα από αυτή την ταινία; Ο ανδρικός πληθυσμός με νιώθει πιστεύω, για τον γυναικείο δε θα το έλεγα (εννοείται ότι υπάρχουν εξαιρέσεις).
Η λέξη “freedom” στη γλώσσα της Σκωτίας και της Ιρλανδίας μεταφράζεται ως “saoirse”,  και η λέξη “free” ως “saor”.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Slipknot - 5 The Gray Chapter (Roadrunner Records)


Όταν είχε βγει το “All Hope Is Gone”, ήδη μιλούσα με τον Χρήστο για το γεγονός πώς οι Slipknot ετοιμάζονται για το soundtrack της ταινίας “Ο κατήφορος”. Ήδη είχα αρχίσει να υποπτεύομαι πώς κάτι δεν πάει καλά, γιατί για τα δικά μου δεδομένα, ως άτομο πού ασχολείται με τη μπάντα πλέον, 15 χρόνια, δεν ήταν αυτό πού ήθελα να ακούσω. Από κει κι έπειτα, λίγο ο θάνατος του Paul Gray, λίγο η απομάκρυνση του κοντού, λίγο η απομάκρυνση του Root από τους Stonesour, λίγο παραπάνω όμως, το γεγονός πώς είχαν χωριστεί σε 2 στρατόπεδα για το αν θα συνεχίσουν ή όχι μετά την  απώλεια του Gray…όλα τα ανωτέρω με έκαναν να ξέρω πώς η συνέχεια θα είναι απογοητευτική για τα προσωπικά μου γούστα. Πολύ έξω δεν έπεσα τελικά.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Sólstafir - Ótta (Season Of Mist)


Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη. Ο φόβος πρέπει να διακρίνεται από τη σχετική συναισθηματική κατάσταση του άγχους το οποίο εκδηλώνεται ως εσωτερική ένταση και το οποίο συνήθως συμβαίνει χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής, απειλής μάλιστα που γίνεται αντιληπτής ως ανεξέλεγκτης ή αναπόφευκτης. Στην περίπτωση της συναισθηματικής κατάστασης του φόβου έχουμε να κάνουμε σχεδόν πάντα με μελλοντικά γεγονότα, με καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε. Ο φόβος θα μπορούσε επίσης να είναι μια στιγμιαία αντίδραση σε κάτι που συμβαίνει στο παρόν.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Sorrows Path - Doom Philosophy (Iron Shield Records)


Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά στη ζωή μου, βασικά έχει μπει από τον Αύγουστο, αλλά δεν πειράζει…συνεχίζουμε. Και τι σημαίνει η παραπάνω πρόταση? Πώς ο καιρός προστάζει ελαφρώς χαμηλότερες ταχύτητες, επικά σκηνικά, φύση, απόλαυση και ηρεμία, καθώς επίσης και ξανά μέσα τα κεφάλια και επιστροφή σε σχολεία, σχολές, δουλειές, επιστροφή στη φύση, και επιστροφή στο μέλλον. Αυτά όμως για τη ζωή. Στο χώρο του metal, βάζουμε τα καλά μας και πιάνουμε το doom και τα ατμοσφαιρικά, ενώ χαϊδεύουμε τα αυτιά του black, μέχρι να έρθει ο χειμώνας και τα χιόνια για να ακούσουμε Immortal. Την αρχή όμως την κάνει ο χώρος του doom, κι ενώ πριν 2 βδομάδες είχα στα χέρια μου τους Doomocracy, τώρα θα μιλήσω για μία από τις πρώτες μπάντες στην Ελλάδα πού κινήθηκαν σε αυτό το χώρο…20 χρόνια πριν.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Cannibal Corpse - A Skeletal Domain (Metal Blade Records)


Οι Cannibal Corpse, είναι από τις πολύ λίγες μπάντες που έχουν ένα πολύ δυνατό-καλό μέσο
όρο κυκλοφοριών.
Εντάξει, δεν ήταν όλα τέλεια, αλλά σκέψου, δεν ήταν και άθλια. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους πάντως, εμένα προσωπικά, με άφηνε ιδιαίτερα ικανοποιημένο (το Vile, προσωπικά δε με τρέλανε, παρόλου που εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Fisher εκεί (και εννοείται πως γουστάρω περισσότερο Fisher απ’ότι Barnes)).
Τι και αν πέρασαν τα χρόνια (δεν είναι και λίγα 26 έτη στις πλάτες τους), ακόμη ακούγονται σα να είναι χθες.